冬 蟲 夏 草 由 蟲 體 及 蟲 體 頭 部 長 出 的 子 實 體 ( 蟲 柄 ) 組 成 。 蟲 體 長 3-5cm , 呈 啡 黃 色 , 近 頭 部 的 環 紋 較 細 , 共 有 20-30 圈 環 紋 ; 另 外 共 有 8 對 足 , 中 間 的 4 對 較 明 顯 。 子 實 體 獨 立 一 支 不 會 分 叉 , 長 4-7cm , 呈 深 啡 色 。
 
中 藥 滋 補 品 大 行 其 道 , 前 兩 年 hit 靈 芝 、 燕 窩 , 今 年 輪 到 冬 蟲 夏 草 大 熱 。 內 地 更 開 始 熱 炒 冬 蟲 夏 草 , 價 錢 推 高 到 七 、 八 千 蚊 一 両 , 貴 過 黃 金 !
冬 蟲 夏 草 係 「 有 病 醫 病 , 無 病 強 身 」 嘅 上 等 滋 補 藥 , 中 醫 師 話 , 佢 除 咗 對 哮 喘 有 防 治 功 效 , 對 糖 尿 病 亦 有 一 定 幫 助 。
咁 貴 嘅 蟲 草 最 怕 買 到 假 貨 , 我 哋 請 來 中 醫 師 及 中 藥 業 老 行 尊 , 教 你 點 食 、 點 揀 靚 嘅 冬 蟲 夏 草 , 等 大 家 醒 目 進 補 。
 
每 日 3 條 焗 水 飲
冬 蟲 夏 草 最 有 營 養 的 部 分 是 蟲 柄 , 因 此 培 植 蟲 草 只 培 養 子 實 體 。 由 於 玻 璃 箱 中 冇 氧 化 , 因 此 子 實 體 呈 現 金 黃 色 。
真 蟲 草 ( 左 ) 浸 水 後 會 浮 起 , 而 浸 過 化 學 物 增 加 重 量 的 蟲 草 , 浸 水 後 就 會 下 沉 及 釋 出 淺 黃 色 的 色 素 。
 
御 藥 堂 中 醫 師 何 國 樑 話 , 冬 蟲 夏 草 藥 性 平 和 , 不 寒 不 燥 , 除 咗 傷 風 感 冒 期 間 唔 食 得 , 基 本 上 任 何 人 、 任 何 時 候 , 包 括 BB 都 可 以 食 。
「 冬 蟲 夏 草 入 肺 經 , 主 治 呼 吸 道 疾 病 , 好 似 香 港 人 常 見 的 哮 喘 、 鼻 敏 感 , 長 期 服 冬 蟲 夏 草 有 一 定 好 處 。
「 冬 蟲 夏 草 亦 對 糖 尿 病 人 有 幫 助 。 我 有 一 個 朋 友 的 媽 媽 患 上 了 糖 尿 病 , 三 、 四 年 前 開 始 每 天 用 3 條 冬 蟲 夏 草 焗 水 飲 , 然 後 把 焗 過 水 的 冬 蟲 夏 草 儲 起 , 儲 夠 30 條 就 用 嚟 煲 湯 飲 , 現 在 糖 尿 病 竟 然 完 全 好 番 。 」
 
提 升 BB 免 疫 力
何 醫 師 又 話 , 冬 蟲 夏 草 有 豐 富 的 蟲 草 素 、 核 酸 、 甘 露 糖 醇 , 可 以 提 升 人 體 免 疫 力 及 機 能 , 佢 自 己 更 當 開 奶 水 俾 個 女 飲 。
「 依 家 好 多 小 朋 友 哮 喘 , 因 此 我 個 女 滿 月 後 , 我 就 用 3 條 蟲 草 焗 一 杯 水 , 每 次 開 奶 時 加 一 、 兩 湯 匙 落 去 , 由 細 飲 到 大 。 依 家 佢 當 然 冇 哮 喘 啦 ! 免 疫 力 亦 好 過 人 , 即 使 全 班 同 學 仔 傷 風 , 佢 一 啲 事 都 冇 。 」
 
不 是 蟲 也 不 是 草
蟲 草 的 矜 貴 之 處 在 於 難 於 採 集 , 而 且 產 量 稀 少 , 只 有 5 - 7 月 融 雪 後 才 會 有 數 厘 米 的 蟲 柄 露 出 地 面 。 即 使 土 生 土 長 的 藏 民 , 一 天 最 多 只 能 找 到 6 - 7 條 ! ( 圖 片 由 楊 飛 義 提 供 )
 
雖 然 冬 蟲 夏 草 大 hit , 但 不 少 人 連 它 是 蟲 還 是 草 都 分 不 清 。 從 事 藥 材 生 意 超 過 20 年 的 香 港 中 藥 學 會 副 會 長 楊 飛 義 話 , 冬 蟲 夏 草 既 不 是 蟲 也 不 是 草 , 而 是 一 種 真 菌 !
「 冬 蟲 夏 草 其 實 是 一 種 名 為 『 麥 角 菌 』 的 真 菌 , 入 侵 蝙 蝠 蛾 的 身 體 而 成 。 生 長 在 高 原 地 區 的 蝙 蝠 蛾 , 幼 蟲 會 鑽 入 地 底 過 冬 , 而 麥 角 菌 就 會 趁 此 時 入 侵 , 慢 慢 蠶 食 幼 蟲 身 體 。 到 春 天 時 , 整 條 幼 蟲 已 被 麥 角 菌 侵 蝕 , 而 養 得 肥 肥 白 白 的 麥 角 菌 就 會 破 蟲 而 出 , 鑽 出 地 面 , 成 為 冬 蟲 夏 草 。 」 楊 會 長 話 情 況 就 同 冬 菇 吸 收 腐 木 精 華 生 長 一 樣 , 因 此 冬 蟲 夏 草 亦 有 一 陣 淡 淡 的 菇 味 。
創作者介紹
創作者 Ng Ivy 的頭像
Ng Ivy

✿⊰⊹ 飄忽 ivy 之 "讓愛注入心" - 關心同珍惜身邊人⊹⊱✿

Ng Ivy 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()