冬 蟲 夏 草 燉 鴨 ( 4-6 人 分 量 )
材 料 : 雄 鴨 一 隻 、 冬 蟲 夏 草 5 至 7 條 , 陳 皮 、 桂 圓 、 薑 葱 、 食 鹽 各 適 量 。
步 驟 :
1. 先 將 鴨 去 毛 及 內 臟 , 洗 淨 後 以 薑 葱 出 水 備 用 。
2. 準 備 燉 窩 , 放 進 冬 蟲 夏 草 、 鴨 、 陳 皮 、 桂 圓 、 薑 , 再 加 入 7 至 8 碗 沸 水 , 先 以 大 火 煮 20 分 鐘 , 再 轉 文 火 燉 1.5 小 時 , 煲 好 後 加 鹽 調 味 即 可 。
功 效 : 補 虛 助 陽 。 適 用 於 久 病 體 虛 、 貧 血 、 肢 冷 自 汗 等 症 。
 
蛋 白 蟲 草 蒸 肉 餅 ( 4-6 人 分 量 )
材 料 : 半 肥 瘦 豬 肉 4 両 、 雞 蛋 2 隻 、 冬 蟲 夏 草 5 條 、 葱 粒 、 薑 茸 、 鹽 及 胡 椒 粉 適 量 。
步 驟 :
1. 先 把 冬 蟲 夏 草 切 末 , 再 將 半 肥 瘦 豬 肉 剁 成 肉 末 , 將 兩 者 拌 勻 。 蛋 白 和 蛋 黃 隔 開 , 留 蛋 白 備 用 。
2. 加 入 食 鹽 、 薑 茸 、 葱 粒 、 蛋 白 攪 勻 , 放 在 大 平 底 碟 中 鋪 平 至 蒸 熟 。
功 效 : 補 腎 、 益 肺 、 定 喘 、 調 補 免 疫 系 統 功 能 。

踢 爆 ! 最 新 呃 秤 法
現 時 好 多 大 藥 材 行 都 有 金 屬 探 測 器 , 在 蟲 草 加 鐵 線 及 灌 鉛 等 呃 秤 方 法 已 冇 人 做 , 取 而 代 之 的 是 高 科 技 兼 隨 時 毒 死 人 的 新 呃 秤 法 !

浸 硫 酸 鎂
在 蟲 體 和 蟲 柄 之 間 的 接 口 浸 上 硫 酸 鎂 , 令 重 量 增 加 。 但 長 期 攝 取 硫 酸 鎂 會 令 人 癡 呆 。
分 辨 方 法 : 浸 過 硫 酸 鎂 的 蟲 草 不 會 完 全 乾 透 , 手 感 較 濕 , 聞 落 有 鹹 味 。


填 塞 納 米 鉛 粉
找 來 次 等 蟲 草 , 浸 水 令 其 脹 大 , 再 立 即 脫 水 , 之 後 用 噴 槍 把 納 米 化 的 鉛 粉 填 充 蟲 體 , 增 加 重 量 。 過 量 攝 取 鉛 會 影 響 血 液 、 神 經 系 統 、 腸 臟 和 腎 臟 , 甚 至 死 亡 。
分 辨 方 法 : 浸 發 過 的 蟲 體 環 紋 會 較 鬆


冬 蟲 夏 草 3 級 價
冬 蟲 夏 草 同 鮑 魚 一 樣 , 都 是 以 特 定 重 量 中 的 數 目 來 分 級 , 鮑 魚 叫 「 頭 」 , 冬 蟲 夏 草 則 叫 「 條 子 」 , 例 如 一 斤 有 2,000 條 的 就 叫 「 2,000 條 子 」 , 同 鮑 魚 一 樣 , 數 字 愈 小 就 愈 頂 級 。 現 時 頂 級 的 蟲 草 王 為 1,120-1,280 條 子 , 每 両 約 有 70 至 80 條 , 一 両 的 市 價 約 七 至 八 千 元 。
頂 級 蟲 草 王 ︰ 每 両 70-80 條 , 市 價 $7,000-8,000
頂 級 蟲 草 ︰ 每 両 125-140 條 , 市 價 $4,000
普 通 蟲 草 ︰ 每 両 250 條 , 市 價 $3,000

一 年 升 值 一 倍
葉 太 去 年 買 了 三 斤 冬 蟲 夏 草 , 每 斤 售 價 $18,000 , 喺 今 年 就 升 值 成 倍 。 「 我 買 定 嚟 煲 湯 用 , 梗 係 冇 諗 過 可 以 升 值 。 最 近 我 買 蟲 草 嗰 間 相 熟 嘅 藥 材 舖 老 闆 , 叫 我 以 每 斤 $32,000 賣 番 俾 佢 ! 我 梗 係 唔 肯 啦 , 賣 咗 之 後 買 唔 番 點 算 ! 」
創作者介紹
創作者 Ng Ivy 的頭像
Ng Ivy

✿⊰⊹ 飄忽 ivy 之 "讓愛注入心" - 關心同珍惜身邊人⊹⊱✿

Ng Ivy 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()